Project omschrijving

Project beschrijving

Voorbereiding

Dit is een overzicht van het project en geen technisch document om migratie uit te voeren naar exchange 2013. In het verleden hadden we al een multi-tenant omgeving opgezet met Exchange 2010. Toen waren er enkel middelen voor 1 fysische server, wat voldoende was op dat moment. Maar de tijd was aangebroken om te upgraden naar Exchange 2013. Om meer redundantie in te bouwen gingen we niet gewoon een nieuwe server installatie uitvoeren en de mailboxen migreren. VDS Systems plant voor de toekomst en deed eerst een onderzoek om door te kunnen groeien.

Sinds er enkel 2 rollen in Exchange 2013 bestaan (mailbox en client access role), besloten we om deze op te splitsen. Akkoord dat er artikelen bestaan dat zegt beide rollen te installeren op elke Exchange 2013 in je omgeving. Maar sinds we op de Microsoft site een best practice document vonden, besloten we om dit document te volgen en een CAS array en Mailbox availability group te creëren.

De grote uitdaging van dit project waren de huidige outlook connecties. Tijdens de migratie/Upgrade mogen zijn geen hinder ondervinden, dus hebben we eerst de externe connectie getest. We controleerde zeker dat de autodiscover, OWA, EWS, ECP en outlook anywhere werkte. Ook beveiling was aan de orde met het juiste certificaat. split DNS werd onderzocht als single domein naam.

Installatie Servers

We besloten om op VMware vSphere 5.5 te werken. Om tijd te besparen installeerde we 1 server en installeerde we alle updates en de nodige vereisten voor Exchange 2013. Deze konden we dan met sysprep voorbereiden om dubbele SID te vermijden. Daarna was het enkel nodig om deze server om te zetten naar een template en al de andere servers konden vanaf deze template geïnstalleerd worden. Dit spaarde veel tijd uit. Gebruik de best practice guide van VMware om de juiste configuratie in te stellen voor CPU, Memory en bijkomende Schijven.

Je kan het document hier terugvinden.  VMware Best Practice Guide

Microsoft meldt ook dat Exchange 2013 nu 85% minder IOPS heeft en kan functioneren op 7200 rpm schijven, daarom dat de mailbox servers op +10TB datastores staan voor grote mailboxen te benutten (50GB/mailbox).

Exchange software installatie

Nadat alle server klaar gezet zijn kunnen we starten met de Exchange software te installeren. Start eerst met de servers die de mailbox server role gaan uitvoeren. Daarna is het de beurt aan de Client Access servers. Voor redundantie plaatsen we voor de CAS array een loadbalancer van VMware. Het certificaat werd op alle server en load balancer geinstalleerd en de nodige virtuele mappings om outlook anywhere te laten werken. Door de load balancer kunnen de nieuwe Client access server zowel naar de oude mailserver als de nieuwe routeren. Zo was er tijd om de klanten over te zetten naar de nieuwe servers zonder onderbrekingen. Ook creëerde we zo tijd om de migratie over aantal dagen te spreiden of een aantal weken.

Het resultaat was zoals in het diagram hieronder.

VDS Systems had alle kennis in huis om dit project tot een goed einde te brengen.

Heeft u voor ons ook een Project? aarzel dan niet om ons te contacteren

Project Details

DATUM

oktober, 2015

PROJECT TYPE

Provider